Ljubljana – program po različnih lokacijah

Lokacije:kongresni

Kongresni trg

Na Kongresnem trgu v Ljubljani bo potekal glavni dogodek letošnje Noči raziskovalcev. Na glavnem odru se bodo zvrstila različna zanimiva interaktivna predavanja ter diskusije iz različnih znanstvenih področij. Poleg dogajanja na glavnem odru  bo na ogled še cela vrsta različnih stojnic, na katerih se bodo prestavili slovenski raziskovalci. Program na glavem odru bo povezoval Sašo Hribar.

PROGRAM na glavnem odru

 16:00 – 16:30 Otvoritev dogodka z glasbo
 16.30 – 17.00

Nejc Likar, Institut “Jožef Stefan”: Humanoidna robotika play

Humanoidni robot, ki bo nastopal na odru, se imenuje NAO. To je 58 cm visok robot, ki naj bi bil prijazen spremljevalec v naših domovih. Robot zna hoditi, prepozna ljudi v svoji okolici, jih posluša in jim kdaj tudi kaj pove.

 17.00 – 17.30 Akademija za radovedne: Atraktivni eksperiment Mrzlo play

Naučili se bomo, katera je najnižja temperatura, ki jo lahko dosežemo. Igrali se bomo s tekočim dušikom, utekočinjali bomo zrak … Naredili bomo led, ki za sabo ne pusti mokre lužice in povedali, zakaj se je junaku filma Ledena doba jezik prilepil na ledeno kocko.
 17.30 – 18.00

Znanstvenik Ažbe verjame, da znanost ni samo v številkah in računih. Probleme, s katerimi se v znanosti ukvarjamo, je potrebno začutiti s ČUTI. Spoznajmo mikroorganizme tudi s plesom …

 18.00 – 18.15
Pozdravni govori

Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljane
prof. dr. Jadran Lenarčič, direktor Instituta “Jožef Stefan”
prof. dr. Ivan Svetlik, rektor Univerze v Ljubljani
prof. dr. Janko Jamnik, direktor Kemijskega inštituta
dr. Franci Demšar, v.d. direktorja Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS (ARRS)
doc. dr. Tanja Arh, Institut “Jožef Stefan”, vodja projekta Noč raziskovalcev

 18.15 – 19.00 Okrogla miza: Prava ideja z Edito Cetinski Malnar (RTV Slovenija) play12337_small_4-3_v2_show

Katerina Čeh, podjetje Animacel

Animacel biotehnologija d.o.o. (Animacel) je bilo ustanovljeno leta 2011 kot »spin – out« podjetje Veterinarske fakultete na Univerzi v Ljubljani. Na podlagi vrhunske znanosti na področju zdravljenja živali z matičnimi celicami smo razvili revolucionarno tehnologijo zdravljenja živali z boleznimi gibalnega aparata. Pridobljeno akademsko znanje, ki smo ga pridobili z več let trajajočimi raziskavami, smo prenesli v klinično veterinarsko medicino z namenom zdravljenja psov in konjev z boleznimi sklepov, kit in vezi. Leta 2010 smo uspešno izvedli prva poskusna zdravljenja tovrstnih bolezni pri živalih in tako postali eno izmed redkih podjetij na svetu s ponudbo zdravljenja živali z matičnimi celicami. V Sloveniji smo že razvili mrežo z več kot 15 priznanimi veterinarskimi organizacijami, ki ponujajo storitve našega podjetja Animacel za zdravljenje osteoartritisa, tendonitisa in poškodb hrustanca pri psih in konjih.

Maja Požar Andrejašič, podjetje REC

Maja Požar Andrejašič, dipl. ing. fiz., je v letu 2007 uspešno dokončala študij na Oddelku za fiziko, Fakultete za matematiko in fiziko na Univerzi v Ljubljani. Med leti 2005-2007 je v Reaktorskem centru Instituta Jožef Stefan opravljala raziskovalno delo na področju materialov – gibanje razpok v materialih kot posledica jedrskih nesreč ali zunanjih vplivov. Po diplomi je nadaljevala delo na Inštitutu za matematiko, fiziko in mehaniko na Fakulteti za matematiko in fiziko UL. Leta 2009 sta skupaj s partnerjem uresničila željo po lastnem podjetju. Danes je lastnica podjetja REC d.o.o., katerega glavna dejavnost podjetja temelji na raziskavah in razvoju visokotehnoloških rešitev z namenom izboljšanja nadzora baterijskih sistemov za aplikacije v vozilih s hibridnim in električnim pogonom. Podjetje razvija in trži elektronske naprave, ki skrbijo za pravilno delovanje akumulatorskih celic modernih tehnologij. Izdelki REC BMS so vgrajeni v plovilih vodilnega slovenskega proizvajalca bark, v jadralnih letalih, motociklih in avtomobilih predelanih na elektro pogon na slovenskem in širšem trgu EU in ZDA.

Tomaž Erjavec, podjetje Oculus

Podjetje Oculus je bilo ustanovljeno leta 2012 s sedežem v Ljubljani in deluje na območju Jugovzhodne Evrope. Podjetje je specializirano za uporabniško izkušnjo in testiranje oglasov ter deluje neposredno z različnimi podjetji (Simobil, Celtra, GlaxoSmithKline, Valamar, Finance…), agencijami (Renderspace, Eprvak, Dlabs…) in raziskovalnimi podjetji (Mediana, HCD research…). Pri svojem delu podjetje uporablja najsodobnejšo tehnologijo, imenovano Eye tracking in sodeluje s strokovnjaki iz Švice, Švedske in Združenih držav Amerike. Ekipo sestavljajo strokovnjaki s področja marketinga, antropologije, psihologije in statistike.

 19.00 – 19.30 Nika Pušenjak, Larus Inventa: Biofeedback in Neurofeedback play

Z interaktivnim eksperimentom vam bomo predestavili kako naše misli vplivajo na telo in kako se to odraža na naših fizioloških odzivih. Predstavili vam bomo trening s pomočjo biološke povratne zanke t.i. Biofeedback trening, s katerim se naučimo nadzorovati in regulirati naše stresne odzive. Spoznali boste tudi Neurofeedback trening, ki je bil sprva zasnovan za krepitev koncentracije pilotov organizacije NASA. S to metodo sedaj pripravljamo vrhunske športnike za nastope na pomembnih tekmovanjih (evropska, svetovna prvenstva ter olimpijske igre).

Neurofeedback uporabljamo tudi v nevroterapevtske namene – za trening možganov avtističnih otrok, otrok z motnjo koncentracije (ADD, ADHD) in posameznikov s poškodbami glave.

 19.30 – 20.00 Akademija za radovedne: Atraktivni eksperiment Ognjeno

Na kratko se bomo sprehodili skozi zgodovino in ponovno odkrili ogenj. Ugotovili bomo, kaj potrebujemo, da ga zanetimo. Da ne bo prišlo do požara, se ga bomo naučili pogasiti na različne načine, naučili se bomo narediti lastni gasilni aparat. Ste že videli zelen ali vijoličen ogenj? Ogenj na roki?

 20.00 – 20.30 prof. dr. Ita Junkar, Institut “Jožef Stefan” in moderatorka Renata Dacinger, RTV SLO: Kako bodo narejene umetne žile v prihodnosti play

Kardiovaskularna obolenja predstavljajo enega najpogostejših vzrokov umrljivosti prebivalcev v zahodnem svetu. Zdweb_logo_znanost_na_cestiravljenje žilnih obolenj, pri katerih prihaja do popolne zapore žile zaradi tromboznih skupkov, ki nastajajo na steni žil predvsem zaradi nezdrave prehrane in stresnega načina življenja, je možno le s kirurškim posegom. V ta namen kirurgi oboleli del žile zamenjajo z novim, največkrat umetnim delom žile, ki je narejen iz plastike (teflona ali poliestra). Da žila po vstavitvi primerno deluje je potrebno njeno površino primerno pripraviti na delovanje v telesu. Poliester se že od leta 1960 uporablja za izdelovanje umetnih žil, predvsem zaradi primernih mehanskih lastnosti, žal pa je kompatibilnost s krvjo še vedno nezadostna. V ta namen se danes v večini primerov uporabljajo različni nanosi, katerih problem je predvsem v tem, da se s časom izperejo. Poleg tega nanosi, ki se uporabljajo danes, zahtevajo uporabo okolju manj prijaznih kemijskih postopkov. Naš namen je izboljšati površino teh žil in s tem podaljšati njihovo življenjsko dobo ter skrajšati okrevanje po operaciji.

V predavanju bomo pokazali način kako izboljšati površino umetne žile iz poliestra z uporabo okolju prijaznejše tehnologije. Za izboljšanje lastnosti površine smo uporabili plinsko plazmo (četrto stanje snovi) s katero lahko bistveno vplivamo na lastnosti površine in s tem odziv površine na stik s krvjo.

Pokazali bomo, kako na površini tvorimo nanostrukture, kako jo lahko naredimo bolj omočljivo ter kako na površino vežemo različne kemijske spojine. Ogledali si bomo slike struktur, ki smo jih naredili s plisko plazmo ter pokazali kako lahko na preprost način hitro ugotovimo ali je površina bolj ali manj omočljiva. Opazovali bomo tudi kako se na površino komercialno uporabljenih umetnih žil vežejo trombociti in kako lahko s primernim izborom plazemske obdelave dosežemo bolj primerne lastnosti površine umetnih žil- žile prihodnosti.

*Gre za predavanje iz prvega cikla poljudnoznanstveni predavanj, ki jih v sklopu projekta “Znanost na cesti, znanje in ideje na prepihu” organizira SATENA in se bodo nadaljevala prve štiri srede ob 20h v Kavarni Union.

 20.30 – 21.00 prof. dr. Roman Jerala, Kemijski inštitut: Celični računalnik play

Elektronski računalniki so izvrstni za hitro in natančno izvajanje logičnih operacij in shranjevanje podatkov, kar so osnova za vsa opravila, ki jih izvajajo. Te izjemne sposobnosti dosežemo s pomočjo procesorjev, ki vsebujejo več sto milijonov najbolj enostavnih logičnih vrat. Celice vseh organizmov prav tako procesirajo različne informacije, in za različne namene, ko je npr. zdravljenje bi bilo dobro celice naučiti, da bi tako kot elektronski računalniki izvedli natančno določene logične operacije, da bi npr. prepoznali kombinacijo signalov, ki so značilni za rakave celice.  Za razliko od elektronskih vezij pa v celicah nimamo prevodnih žic, ki bi povezovale logična vrata, zato moramo uporabiti veliko število različnih logičnih vrat, ki delujejo neodvisno. V Laboratoriju za biotehnologijo na Kemijskem inštitutu smo pripravili logična vrata na osnovi proteinov TAL, katere lahko pripravimo tako, da se vežejo na točno določeno zaporedje DNK in tam preprečijo ali aktivirajo prepisovanje izbranega gena. S povezovanjem mreže takšnih genov, ki smo jih vnesli v celice smo pokazali, da lahko v principu izvedemo katerokoli logično operacijo v sesalskih celicah. Menimo, da bo to odkritje pomembno predvsem za spreminjanje celic za različne terapevtske namene ali za diagnostiko.

Več si lahko preberete na:
http://www.ki.si/novice/single-prikaz/novice/novica/slovenski-znanstveniki-gradijo-celicni-racunalnik 
http://www.nature.com/nchembio/journal/v10/n3/full/nchembio.1433.html

 21.00 – 21.30  dr. Jernej Kovačič, Institut “Jožef Stefan”: Fuzija – energija prihodnosti play

Ob neprestanem povečevanju energetske porabe v svetu, tako zaradi rasti prebivalstva kot zaradi višanja materialnih standardov je človeštvo neprestano v iskanju novih virov energije. Ob tem je zaželeno, da so novi viri učinkovitejši, varnejši in čistejši od predhodnikov. Kot en najresnejših kandidatov se izpostavlja jedrska fuzija, ki temelji na zlivanju lahkih jeder. Ker v reakciji nastopajo na vhodni strani le izotopi vodika, na strani produktov pa le helij in nevtron, pri čemer pa se sprostijo velikanske količine energije, gre v osnovi resnično za kandidata, ki izpolnjuje vse tri kriterije. Za uspešno zlivanje jeder pa je potrebno zagotoviti ustrezne pogoje, saj moramo gorivo segreti na več kot 100 milijonov stopinj, pri tem pa ga moramo ob zadostni gostoti zadrževati kar se le da dolgo. Čeprav se je razvoj jedrske fuzije v energetske namene začel že v sredini prejšnjega stoletja, pa zaenkrat predvsem zaradi  tehnoloških omejitev še nimamo fuzijskih elektrarn, dasiravno po svetu že uspešno deluje več fuzijskih reaktorjev. Trenutno je v gradnji do sedaj največji reaktor ITER, ki je plod sodelovanja vseh gospodarsko najmočnejših držav sveta in obljublja prvi neto iztržek energije. Reaktor ITER predstavlja enega izmed največjih znanstvenih eksperimentov v tem trenutku. Pri razvoju fuzije sodeluje tudi Slovenska fuzijska asociacija, v katero je vključenih več laboratorijev iz različnih raziskovalnih inštitucij in je poleg projekta ITER (www.iter.org) aktivno vključena tudi v delovanje trenutno največjega fuzijskega reaktorja JET (http://www.efda.org/jet).

21.30 – 21.45 IJS, B2
Podelitev nagrad za najboljši poster
21:45 – 22:00 Zaključek prireditve

 

STOJNICARAZSTAVLJAVCI, ki se bodo predstavili

Poleg dogajanja na odru so dogodek popestrili tudi razstavljalci iz različnih  znanstvenih področij.

 

STOJNICA 1 Evropski kotiček

Pričakujemo te v Evropskem kotičku (»European Corner«), točki, kjer boš našel vse potrebne informacije in pojasnila za čim bolj poglobljeno doživljanje Noči raziskovalcev. Tu lahko najdete informativno gradivo o Evropski komisiji, organizatorjih, partnerjih in glavnih sponzorjih Noči raziskovalcev.

Kviz Marie Curie

Izpolni evropski kviz, oddaj ga na stojnici Evropski kotiček in osvoji nagrado.

STOJNICA 2 Podjejti OCULUS in Larus Inventa  

Vodilno podjetje na področju nevromarketinga – OCULUS bo predstavilo svoje najnovejše dosežke raziskav, na stojnici pa boste lahko preizkusili tudi najsodobnejšo napravo za sledenje (oči) pogleda (eye-tracking), ki nam odpira vrata v podzavestno delovanje možganov in tako zagotavlja objektivne informacije o tem kaj potrošniki dejansko vidijo, kaj pritegne njihovo pozornost ter kako se odločajo.

Na delu stojnice, kjer se predstavlja mlado inovativno podjetje Larus Inventa bo močoče poskusiti trening koncentracije z Neurofeedbackom in učenje pravilnega dihanja in antistresnega managementa z Biofeedback metodo.

STOJNICA 3 Nacionalni inštitut za biologijo: Alge, bakterije in tkivne kulture

Na stojnici, ki jo bosta pripravila Oddelek za biotehnologijo in sistemsko biologijo ter Oddelek za gensko toksikologijo in biologijo raka si bodo obiskovalci lahko ogledali:

 • rastlinske tkivne kulture v epruvetah,
 • bakteriofage,
 • bakterije na gojiščih,
 • rastline in njihovo varstvo,
 • delo z mikroskopom, opazovanje alg in cianobakterij,
 • meritve pH, prenos vzorcev s kapalkami in
 • razstavo terenske opreme za vzorčenje alg v jezerih.
STOJNICA 4 Nacionalni inštitut za biologijo: Živalski svet v malem

 • Obiskovalci bodo lahko poslušali oglašanje različnih vrst žuželk, prav tako pa si bodo na stojnici lahko ogledali nekatere njihove predstavnike.
 • Spoznali bodo pomen žuželk za človeka (škodljivci, opraševalci, hrana).
 • Pod lupo bodo lahko pokukali v zanimivi svet tekočih podzemnih voda in spoznali najpogostejše živali, ki igrajo ključno vlogo pri razgrajevanju snovi.

Stojnico bosta pripravila Oddelek za entomologijo ter Oddelek za ekologijo sladkovodnih in kopenskih ekosistemov.

STOJNICA 5 Institut “Jožef Stefan”: Minerali Slovenije

Na stojnici si bo mogoče ogledati nekatere najbolj znamenite primerke mineralov z našega ozemlja, ki so opisani v dveh slikovitih monografijah, ki sta izšli kot rezultat raziskovalnega projekta. Na stojnici si bodo obiskovalci lahko ogledali tudi prave znanstvene ilustracije mineralov z naših nahajališč, ki doslej še niso bili tako veličastno upodobljeni. Minerali, knjige in ilustracije bodo naprodaj za vse, ki se jim bo zahotelo delček naravnih lepot odnesti s sabo domov.Stojnice bodo opremljene z delovno postajo opremljeno s programi za upodabljanje kristalnih struktur, risanje kristalov in animacije. Za poznavalce bodo na voljo vse podrobnejše informacije tudi o zahtevnejših analitskih metodah kot je elektronska mikroskopija in spremljajoče spektroskopske metode za določanje mineralov.Izvedeli bomo ali ima Slovenija kak svoj mineral in kako se imenuje. Predvidena je osvetljena vitrina v kateri bo predstavljenih nekaj vrhunskih primerkov mineralov s slovenskih nahajališč.Na stojnici bodo obiskovalcem na ogled knjige, članki in druga tiskana gradiva o slovenskih mineralih ter ilustracije slovenske ilustratorke Marije Nabernik. Na ta način bomo ljudem približali znanstveno raziskovalno delo kakor tudi slovensko naravno dediščino.

STOJNICA 6 Agencija RS za okolje (ARSO): Napovedovanje vremena

Poleg poznavanja procesov v ozračju je za uspešno napovedovanje vremena pomembna tudi hitra obdelava najbolj svežih podatkov o trenutnem stanju vremena. Napoved za nek dogodek je smiselna le, če je na voljo pred samim dogodkom, sicer to ni več napoved. O napovedovanju vremena in podnebnih spremembah se boste pogovarjali s prognostikoma Andrejem Velkavrhom in Andrejem Pečenkom.

STOJNICA 7 Rdeči križ Slovenije: Nudenje prve pomoči

Na stojnici bodo predstavljeni praktični prikazi nudenje prve pomoči poškodovancem, kamor sodijo:

 • Temeljnji postopki oživljanja
 • Uporaba avtomatskega srčnega defibrilatorja
 • Osnovna oskrba poškodb

Aktivnosti bo izvajala ekipa PP RKS – območnega združenja Ljubljana.

STOJNICA 8 UL, Fakulteta za strojništvo: Mehatronika

Na stojnici bodo predstavljeni avtonomni mobilni roboti malih dimenzij, ki jih študenti Fakultete za strojništvo izdelujejo v okviru poletnih šol mehatronike. Demonstrirana bo sumo borba robotov, katere cilj je nasprotnika izriniti iz ringa. Poleg tega bo predstavljeno delo Laboratorija za tehnično kibernetiko, obdelovalne sisteme in računalniško tehnologijo, v okviru katerega bo demonstrirano upravljanje hidroelektrarn na daljavo s pomočjo mobilnih tehnologij.

STOJNICA 9 Astronomski krožek Gimnazije Šentvid

Na stojnici bomo predstavili zanimive šolske in obšolske raziskovalne dejavnosti Gimnazije Šentvid. Pokazali bomo nekaj zanimivih fizikalnih poskusov in delo šolskega astronomskega krožka. Lahko si boste ogledali fotografije, ki smo jih na krožku posneli in opremo, s katero opazujemo. V kolikor nam bo vreme naklonjeno, si bo ves dan mogoče pobliže ogledati Sonce. Imamo namreč tudi teleskope s filtri, ki omogočajo varno opazovanje Sonca.

STOJNICA 10 Institut “Jožef Stefan”: Humanoidna robotika

Prihod robotov v naše domove ni enostavno, saj je prav vsak dom drugačen, priprejen pa je življenju človeka. V takem okolju se najlaže znajdejo človeku podobni roboti, ki se okolju prilagajajo, saj se lahko naučijo novih znanj. Predstavili bomo humanoidno glavo “Bučko” in robota “HOAP”, ki jih uporabljamo pri naših raziskavah. Bučko se lahko samostojno nauči izgleda novih, neznanih predmetov, ki jih nato tudi uspešno prepozna. Robot HOAP pa oponaša gibanje človeka, ki ga zazna s pomočjo senzorja Kinect in pri tem vzdržuje ravnotežje.

STOJNICA 11 Kemijski inštitut: Sintezna biologija

Predstavili, bomo kako lahko na osnovi principov sintezne biologije proteinsko verigo dizajniramo tako, da se sama od sebe zvije v obliko ogrodja v obliki tristrane piramide. Obiskovalce bomo povabili, da iz žice sami poskusijo oblikovati potek verige tako, da nastane tetraeder ali modeli drugih novih bionanostruktur. Predstavili bomo tudi, kako smo pripravili biološki računalnik, ki deluje v človeških celicah in izvaja logične operacije podobno kot elektronski računalnik. Obiskovalci se bodo lahko preizkusili v reševanju logičnih operacij oz. v sestavljanju logičnih vezij, na osnovi katerih deluje naš umetni celični procesor.

STOJNICA 12 Kemijski inštitut: Kemija materialov

Včasih lahko vidimo, kdaj se je temperatura nekega predmeta spremenila. Kako? Uporabiti moramo posebne snovi, na primer termokromne materiale, ki spremenijo barvo, ko se spremeni njihova temperatura. Take snovi lahko pokažejo zanimive efekte, tudi take, ki so sicer očem skriti. Pridi in se prepričaj o tem! Poskusi s svojimi močmi v preprosti delavnici za začetnike in tudi za bolj zahtevne.

STOJNICA 13 Akademija za radovedne: Atraktivni eksperimenti

Akademija za radovedne vsakič znova dokazuje, da je znanost lahko zabavna in preprosta. Naše znanstvene delavnice in šovi ponujajo radovednežem vseh starosti preprost vpogled v delovanje sveta okrog njih. Na predstavitveni stojnici vas pričakujemo s prav posebnimi eksperimenti!

STOJNICA 14 Znanost na cesti, znanje in ideje na prepihu

“Znanost na cesti, znanje in ideje na prepihu” je akcija Slovenskega akademijskega tehniško-naravoslovnega društva SATENA, ki prireja večerna poljudnoznanstvena predavanja na javnih mestih, v galeriji, kavarni, na trgu. V informacijski točki na Kongresnem trgu boste lahko oddali svoj predlog predavanja, ki bi vas zanimalo, rešili kviz z vprašanji o znanosti in dobili priponko ZnC ali pa sporočili vprašanje znanstveniku s področja, ki vas zanima.

Na stojnici si boste lahko ogledali tudi manjši plazemski sistem, atmosfersko plazmo, o kateri bo govorila dr. Ita Junkar. S predavateljico boste lahko poklepetali o njeni uporabnosti, ki sega od področja avtomobilskih pnevmatik do umetnih žil.

STOJNICA 15 Mladi znanstvenik Ažbe (Lapanjev laboratorij): Nevidni svet mikroorganizmov

Okoli nas pravkar lebdi na tisoče našim očem nevidnih mikroorganizmov! Prisotni so tudi na vaših zvezkih, nalivnih peresih, rokah… Ste se kdaj vprašali, kako ta bitja izgledajo, kakšen imajo okus in vonj ter kakšne so na otip? Na Ažbetovi stojnici boste to in še več lahko spoznali z zanimivimi eksperimenti, s katerimi bomo nevidni svet mikroorganizmov naredili viden.

STOJNICA 16 Slovenska fuzijska asociacija: Fuzija, energija prihodnosti

Pravega fuzijskega reaktorja ne moremo postaviti na Kongresnem trgu, lahko pa s pomočjo mikrovalovne pečice ustvarimo plazmo, pokažemo posnetke plazme v reaktorju JET v Angliji in radovedneže popeljemo na virtualni izlet po bodoči fuzijski elektrarni. Obiskovalci se bodo lahko preko tabličnega računalnika tudi preizkusili kot operaterji v taki elektrarni in se pogovarjali z raziskovalci, ki sodelujejo v Evropskem fuzijskem programu.  Vabimo vas tudi na preizkus “Elektrarne na človeški pogon” (prirejeno kolo, ki pokaže, koliko je energije je potrebno vnesti za prižiganje žarnic).

STOJNICA 17 Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije: Kako raste hrana

Krave so vijolične in hrana raste v trgovinah! …Ne, ne, to ni res 🙁
Hrana je nujna za življenje in to pomeni, da brez hrane ni znanosti! …Ja, to je pa res 🙂

Pa hrana raste kar sama?
To pa ne! Kmetovanje je znanost, delo in čarovnija, ki življenje omogoča in ga dela okusnega. Mladi raziskovalci, pridružite se nam na stojnici Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, kjer bomo raziskovali KAKO RASTE HRANA.

STOJNICA 18 Gozdarski institut Slovenije

Na stojnici se bosta predstavila dva oddelka Gozdarskega instituta Slovenije: Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko in Laboratorij za elektronske naprave.

poleno 11Na Oddelku za gozdno tehniko in ekonomiko (https://www.facebook.com/gisgte) raziskujemo in uveljavljamo inovativne pristope trajnostnega pridobivanja in rabe obnovljivih gozdnih virov. Predstavili bomo primere dobrih praks uporabe lesnih goriv in obiskovalcem podali informacije o učinkovitejši rabi obnovljivih virov energije. Prikazali bomo razlike med stroški ogrevanja z lesnimi energenti. Predstavili bomo različne vrste lesnih goriv (peleti, briketi, sekanci, drva), med drugim boste lahko videli lesne pelete narejene iz olivnih pešk in slame. Demonstrirali bomo tudi postopek določanja kakovosti teh goriv. Obiskovalec si bo imel priložnost ogledati rezultate najnovejših analiz pelet, ki so trenutno na voljo na slovenskem trgu.

picture 071Laboratorij za elektronske naprave razvija, projektira, izdeluje in vzdržuje različne merilne naprave, s katerimi podpira delo raziskovalcev na inštitut, v Sloveniji in tudi v tujini. Do sedaj razvite naprave so hranilnik podatkov s poljubnim številom kanalov; namakalni sistemi, ki so neodvisni od elektronskega in vodovodnega omrežja; samodejne meteorološke postave; merilni sistemi za spremljanje dihanja tal in merilni sistemi za spremljanje talnih razmer. Na stojnici bomo predstavil več merilnih sistemov ter njihovo nastajanje, od snovanja, izdelave, načinov shranjevanja podatkov, povezav z baznim računalnikom ali drugimi elektronskimi napravami, analize podatkov ter nekaj grafičnih prikazov.

STOJNICA 19 Institut “Jožef Stefan”: Atraktivni kemijski poskusi

Na delavnici, ki jo bo vodil mag. Tomaž Ogrin bodo obiskovalci lahko spoznali kemijske poskuse, ki so znani po svoji atraktivnosti. S pomočjo poskusov bodo spoznali lastnosti tekočega dušika, tekočega kisika, trdnega ogljikovega dioksida, tekočega metana ter vodika, morebitnega energenta prihodnosti.

STOJNICA 20 Podjetje B2

Na dogodku Noč raziskovalcev se boste na B2 stojnici lahko veliko zabavali in pridobili nekaj novega znanja, vse to kar prek zabavnih e-gradiv. Letošnja tematika naše stojnice bo internetna samoobramba. S sodobnimi tehnologijami smo namreč vsi na spletu žal vedno bolj ranljivi. Primerov zlorab Facebook profilov, kraj identitete, spolnega, psihičnega nasilja prek spleta je žal vedno več. Kako se ubraniti? Ne glede na to ali ste osnovnošolec, srednješolec ali starš, za vsakega od vas imamo pripravljene učinkovite “ščite”, s katerimi se boste znali v prihodnje ubraniti spletnim napadalcem. Predstavili vam bomo tudi najnovejše in najbolj »in« študijske programe, ki smo jih razpisali za leto 2014/2015 ter predstavili nekaj trendov tudi na področju e-izobraževanja, ki vedno bolj penetrira v vse pore razvoja posameznika skozi vseživljenjsko učenje.

STOJNICA 21 Mednarodna podiplomska šola Jožefa Stefana: »Neposredno povezovanje raziskovanja in podiplomskega izobraževanja za ustvarjanje znanja in spodbujanje inovativnosti«

Mednarodna podiplomska šola Jožefa Stefana (MPŠ) deluje kot središče odličnosti, ki tesno prepleta temeljno raziskovanje s podiplomskim izobraževanjem in razvojem inovacij. Raziskovalne dosežke neposredno vključuje v inovacijske projekte za razvoj proizvodnje, storitvenih dejavnosti in upravljanja. Magistrandi in doktorandi skupaj z mentorji MPŠ in so-mentorji iz prakse prispevajo k novim dosežkom v temeljnem raziskovanju in uvajanju inovacij na znanstveni podlagi.

Na stojnici bomo predstavili tri študijske smeri naše podiplomske šole in zanimiva doktorska dela, ki so nastala in še nastajajo v toku študija na MPŠ. Obiskovalci si bodo lahko ogledali in poizkusili naslednje:

  • Iz smeri informacijskih in komunikacijskih tehnologij bomo predstavili umetno inteligenten sistem za prepoznavanje aktivnosti in porabo energije uporabnika. Predstavili bomo tudi zanimivosti na področju računalniške kreativnosti.
  • Smer nanoznanost in nanotehnologija se bo predstavila z opisom delovanja in demonstracijo lebdenja z dušikom ohlajenega superprevodnika. Obiskovalci si bodo lahko tudi ogledali ter opravljali poskuse z magneti in magnetnimi tekočinami, našel pa se bo tudi še marsikateri drugi zanimiv eksperiment.
  • Iz smeri ekotehnologij bomo predstavili, kako smo ljudje v okolju izpostavljeni kovinam in ostalim škodljivim spojinam v okolju. Obiskovalcem bomo dali tudi možnost testiranja živega srebra v izdihanem zraku, ki se nahaja v amalgamskih zalivkah.
STOJNICA 22 UL, Fakulteta za računalništvo in informatiko, Laboratorij za umetno inteligenco

Računalniki postajajo vse zmogljivejši, manjši, v napravah imamo vedno več različnih senzorjev. Projekt ParkinsonCheck™ izkorišča vse naštete lastnosti. Na fakulteti smo s pomočjo kolegov nevrologov v mobilne telefone in tablice vgradili še »računalniško pamet«, ki uporabniku naprave omogoča, da s preprostim testom preveri, če ima njegov tremor morda znake parkinsonove bolezni. Aplikacija je namenjena ljudem, ki imajo rahel do zmeren tremor, seveda pa jo bo na stojnici možno preizkusiti ter izvedeti kako deluje.

STOJNICA 23 UL, Ekonomska fakulteta: Znanje za napredek

Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani je vodilna izobraževalna in znanstvenoraziskovalna institucija na področju poslovnega in ekonomskega izobraževanja v Sloveniji. Uveljavljena je v širšem mednarodnem izobraževalnem prostoru, kar dokazujeta tudi akreditaciji poslovne odličnosti, evropska EQUIS in ameriška AACSB.

Naši študentje so inovativni, radovedni, vztrajni in ustvarjalni, ker izbirajo znanje za napredek.

Učimo se namreč vsak dan, vsako minuto, vsako sekundo. Učimo se iz lastnih izkušenj, od staršev, od prijateljev, od sodelavcev in…zelo pomembno…učimo se iz knjig. Knjig, ki so jih napisali znanstveniki, akademiki, raziskovalci. Svoje znanje so zlili v knjige in raziskave ter ga predajajo nam v uporabo. Torej, kaj je to, kar nas povezuje tukaj, v tem prostoru, v času in med sabo? Vsi cenimo znanje kot vrednoto, kot tisto, kar odpira vrata življenjskim ciljem. Veseli nas, da vas je toliko, ki se zavedate, da je znanje zagotovo najpomembnejša in najdragocenejša popotnica za življenje. Vabimo vas, da nas ob Noči raziskovalcev obiščete tudi na stojnici Ekonomske fakultete – dobrodošli.

Na vrh

Kreativni kotiček za otroke in mladino: LIKOVNO RAZISKOVANJE – ustvarjalna likovna delavnica

Maša Gala_slika Mapping 3_IJS Razstava Mapiranje,foto Staš HreničUstvarjalno likovno delavnico »Likovno raziskovanje« bo na Noči raziskovalcev vodila vizualna umetnica Maša Gala. Mlajši in starejši  ter vsi, ki jih zanima ustvarjanje z barvami, recikliranimi materiali in kolažem so vabljeni k sodelovanju. Maša Gala, ki je slikarka in fotografinja, bo udeležencem pomagala pri razvijanju njihovih idej od začetne skice preko risbe do končne slike. Navdih bodo iskali v naravi, v okolju, kjer bodo tudi ustvarjali; raziskovali bodo široko polje, ki jih znanost kot tema odpira in pustili domišljiji in likovnemu izražanju prosto pot. Udeleženci bodo lahko ustvarili svoje likovno delo na manjših platnih, ki jih bomo razstavili na dogodku.

delavnica  16NocRaziskovalcev2013_foto_Mankica_Kranjec-800x533

Na vrh

KRAJINSKI PARK LJUBLJANSKO BARJE

V okviru Noči raziskovalcev bomo udeležencem prikazali kakšen je pomen Ljubljanskega barja za človeka preko 3 poskusov: 3 ekosistemske storitve Ljubljanskega barja  – pomen tega prostora za človeka

 • Naravna razlivna površina: LB kot mokrišče zadržuje poplavno vodo (igra z gobo)3BC_vode
 • Naravna čistilna naprava: zaradi kompleksnosti barjanskih tal in prisotnosti vode (filtriranje vode v naravi)
 • Vir pitne vode: v vodonosnikih LB se nahaja pitna voda: črpa se v vodarnah Brest, Brezova noga, Borovnica (eksperiment poroznosti in prepustnosti).

Več informacij najdete tukaj.


Na vrh

Gimnazija Šentvid

gš

Astronomija na Gimnaziji Šentvid – Ljubljana, oziroma astronomija v Šentvidu, ima najverjetneje eno najstarejših tradicij v Sloveniji. Leta 1995 je Astronomski krožek Gimnazije Šentvid (AKGŠ) med prvimi v Sloveniji začeli postavljati lastno Internetno stran. Danes astronomski krožek pod vodstvom mentorjev Klemna Blokarja in Andreja Lajovica in njunih marljivih članov, deluje že vrsto let in se ponaša z dobro opremljenim in računalniško podprtim observatorijem na strehi Gimnazije Šentvid, kjer si lahko različne zanimive nebesne pojave in nebesna telesa tudi.

V okviru Noči raziskovalcev 2014 ob 19. uri vabimo vse zainteresirane na streho Gimnazije Šentvid. V šolskem observatoriju na strehi šole bo na nebu mogoče spremljati Mars in Saturn, vendar le do 19.30, ko Saturn zaide, kmalu za njim pa še Mars. Zvečer pa bodo na nebu kraljevala ozvezdja Laboda, Lire, Pegaza, Andromede… Skozi teleskop si boste lahko ogledali oddaljene predele naše galaksije in še dlje – vsaj do sosednje galaksije, velike galaksije v ozvezdju Andromede. Držimo pesti za lepo vreme!

Vhod iz zadnje strani – nasproti zdravstvenega doma.

Na vrh

Gozdarski inštitut Slovenije

Na Gozdarskem inštitutu Slovenije (Večna pot 2, Ljubljana) bodo v petek, 26. 9. 2014 predstavljeni vidnejši znanstveni dosežki s področja biotehniških ved. Dogodek bo izveden v okviru Noči raziskovalcev 2014, organizira pa ga Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) s ciljem promoviranja slovenske znanosti. Dogodek je eden izmed šestih pod skupnim imenoma ‘Odlični v znanosti 2013’, na katerih bodo jeseni predstavljeni še dosežki ostalih znanstvenih ved. S pobudo želimo predstaviti znanost širši javnosti in osvetliti njeno vlogo v družbi, tokrat, kot rečeno, se bomo sprehodili po področju biotehničnih ved. Vljudno vabljeni, da se nam na Gozdarskem inštitutu pridružite v dopoldanskem času, natančen program bo znan kmalu!

Področje biotehniških ved zajema različne tematike ter sega od popolnoma temeljnih raziskav do zelo aplikativnih, ki posegajo v naš vsakdan. Zdrava hrana in zdravo okolje sta predpogoj za življenje. Na trajnostni rabi naravnih virov v kmetijstvu in gozdarstvu pa temelji skoraj petina evropske ekonomije.

Pred nami so novi izzivi sprememb okolja, obnovljivih virov energije, varne hrane in kakor bo razvidno tudi iz predstavitev, je področje Biotehniških ved v Sloveniji nanje dobro gozdarski_institutpripravljeno. Na osnovi razvoja temeljnih znanj so rezultati in učinki usmerjeni v izboljšanje in razvoj produkcije in predelave zdrave hrane, vključno z zdravjem živali, v razvoj gozdarstva in na lesu temelječih gospodarskih panog, rastlinske, mikrobne, farmacevtske biotehnologije ter ljudem in naravi prijaznega razvoja okolja in trajne rabe naravnih virov, ekosistemskih storitev, funkcij gozdov. Raziskave so izrazito interdisciplinarne in omogočajo niz socialnih in okoljskih učinkov, prenos pridobljenih rezultatov v druga področja, npr. medicino, farmacijo, gradbeništvo idr.

PROGRAM

9.00 – 9.15 Pozdrav in uvod
dr. Primož Simončič , direktor GIS
dr. Franci Demšar, v.d. direktorja ARRS
9.15 – 9.35

dr. Aleš Ugovšek, vodja projektov v podjetju M SORA

Teorija in praksa – medsebojna odvisnost

9.35 – 9:45 dr. Miha Humar, Biotehniška fakulteta UL

Pogled »LEGS Committee Science Europe na ocenjevanje multidisciplinarnosti v znanosti«

9.45 – 9.55 dr. Jana Avberšek, Veterina

Izboljšava postopka dokazovanja bakterije Clostridium difficile pri živalih

10.00 – 10.10 dr. Samo Kreft, Biotehnologija

Sodobna fitoterapija – z dokazi podprta uporaba zdravilnih rastlin

10.15 – 10.25

dr. Matej Stopar, Rastlinska produkcija

Kakovost jabolk ‘Zlati delišes’, ‘Liberty’, ‘Santana’ in ‘Topaz’, pridelanih v okviru ekološke ali integrirane pridelave

10:30 – 10:40 Tanja Zadražnik, Rastlinska produkcija

Odziv navadnega fižola na sušni stres na nivoju proteinov

10.45 – 10.55 dr. Hojka Kraigher, Gozdarstvo

Ocene rasti, biomase in življenjskega obrata micelija mikoriznih gliv v gozdnih tleh

11:00 – 11:10 dr. Tanja Kunej, Živalska produkcija

Razvoj bioinformacijskega orodja miRNA SNiPer za analizo genetske variabilnosti mikro RNA genov pri vretenčarjih

11.15 – 11.25 dr. Helena Gradišar, Biotehnologija

Umetne proteinske nanostrukture

11.25 – 12.00 Diskusija, vprašanja, zaključek
12.00

Ogled laboratorijev, mikoteke in herbarija GIS

Na vrh

UL, FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO

Fakulteta za računalništvo in informatiko se je letos poleti preselila v novo stavbo na Brdu (Večna pot 113). V prijetnem okolju za Rožnikom tako nastaja novo FRIsredišče za naravoslovne in tehnične študije Univerze v Ljubljani, ki bo v prihodnosti povezalo študente, raziskovalce z zunanjim okoljem ter postalo stičišče raziskovalcev različnih področij.

V petek, 26. septembra, ob 18. uri bo v okviru Noči raziskovalcev, v novih prostorih fakultete otvoritev razstave dizajnov in zgodbe študentske izvedbe »Star Wars – Episode VII.«

SW.logo Dve leti pred načrtovanim izidom težko pričakovane sedme epizode filma »Star Wars,« se je skupina nadobudnih študentov petih fakultet Ljubljanske Univerze (FA, ALU-kiparstvo, ALU-oblikovanje, NTF-tekstilstvo, FRI, BTF-krajinska arhitektura) odločila razviti svojo različico filma. Računalniški strokovnjaki, arhitekti, industrijski oblikovalci, kiparji, modni oblikovalci in krajinski arhitekti so združili moči ter celotno študijsko leto porabili za raziskovanje, generiranje idej in razvijanje konceptov ter predstavitev, kakšno bi naredili sedmo epizodo, če bi jim le bila ponujena možnost.

Rezultat dela je razstava, ki je dokaz, da lahko s povezovanjem navidezno nepovezanih področij pri zasledovanju skupnega cilja dosežemo nekaj, kar je bistveno večje od vsakega posameznika. Na razstavi si boste lahko ogledali galaktično avanturo s starimi in novimi junaki ter odkrili do sedaj še ne videne svetove in njihove kulture.

Toplo vabljeni na novo avanturo.

Na vrh

UL, EKONOMSKA FAKULTETA

Dogodku “Noč raziskovalcev 2014” se bomo pridružili tudi na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani (Kardeljeva ploščad 17), kjer bomo od 16h naprej v sejni sobi Senata (vhod pri recepciji EF) skupaj spoznavali tri zanimiva raziskovalna področja:

Blaž Zupan: “Design thinking« – na ustvarjalen način do inovativnih rešitevDesign_thinking

Zapleteni izzivi, s katerimi se srečujemo v osebnem in profesionalnem življenju, zahtevajo od nas prilagodljivost, povezovanje različnih znanj in samoiniciativnost. Vedno bolj pomembni veščini sta zato ustvarjalnost in inovativnost ter na splošno podjetno razmišljanje, s katerim se hitro odzovemo na zahteve globalizirane družbe. V delavnici boste spoznali katera so ključna sporočila dizajnerskega pristopa pri reševanju izzivov.

Tanja Mihalič, Ljubica Knežević,  Kir Kuščer, Tina Šegota: Raziskovanje v turizmu

Raziskovalno delo, ki ga opravljano na Ekonomski fakulteti, preučuje tudi pomemben ekonomski in družbeni fenomen »Turizem«. Turizem razvija izjemno hitro od leta 1960 naprej in v letu 2013 je po svetu potovala več kot 1 milijarda turistov. Izjemno hiter razvoj turizma je terjal svoj davek v obliki negativnih okoljskih, družbenih in ekonomskih vplivov turizma. Verjetno steship in Venice kdaj videli križarko v Benetkah ali pa ste se sprehajali po ulicah Barcelone.Barcelona

Kako razvoj turizma usmeriti v trajnosten in odgovoren razvoj, sta vprašanja s katerim se ukvarjamo raziskovalci na področju turizma. V naših raziskavah preučujemo razvoj turizma na globalni ravni in predlagamo implikacije za razvoj turizma v Sloveniji.

Mina Godec, Grega Repovš, Anka Slana in Sergeja Slapničar: Vpliv denarnih spodbud in družbenega pritiska na odločanje (nevroekonomska študija)

Ljudje smo pripravljeni sprejeti manj denarja takoj kot več denarja v oddaljeni prihodnosti in pogosto za odlog plačila zahtevamo več kot racionalno nadomestilo. To se odraža tudi pri poslovnih odločitvah managerjev: sistematično se dogaja, da managerji sprejemajo take odločitve, da maksimirajo kratkoročne rezultate podjetja na škodo doCTlgoročnih. Zakaj se pojavlja tovrstna kratkovidnost pri managerjih? Ali nanjo vplivajo različni mehanizmi spodbud in nadziranja rezultatov ali gre za biološke vzroke, kot so impulzivnost, strah pred tveganjem, nezmožnost kognitivnega nadzora? V naši raziskavi raziskujemo, kako denarne spodbude in družbeni pritiski po ustvarjanju rezultata vplivajo na izvajanje kognitivnih nalog, s katerimi skupno merimo kratkovidnost v odločanju. Opazujemo, kaj se dogaja v možganih pod različnimi spodbudami in pritiski po rezultatih, da bi razumeli vzroke, ki povzročajo kratkovidnost.

Na vrh